God gammeldags lammerull

Ingredienser:

1 kg slagside av lam
1 kg lammebog eller fårikålkjøtt

Krydderblanding:

1½ ts malt svart pepper
1½ ts malt ingefær
1½ ss salt
1 ss finhakket løk
1 ts sukker
2½ ts gelatinpulver

Saltlake:
4 l vann
6,5 dl salt

Fremgangsmåte:

(Pris for 2 kg lammerull: ca 150-160 kroner)

Skjær bort eventuelle ben fra siden. Skjær lammesiden til, slik at du får et rektangulært kjøttstykke med rette kanter (ca. 20×35 cm). Det du skjærer fra kan legges oppå rullen sammen med ren renskåret lammebog eller fårikålkjøtt. Fordel alt jevnt.

Bland krydder, salt, sukker, løk og gelatin og dryss dette over kjøttet. Rull kjøttet fra langsiden slik at du får en lang rull. Den skal være ganske fast. Sy rullen med bomullstråd eller annen tråd beregnet på matlaging. Når du har sydd den ferdig, surrer du den med tråd slik at du får en jevn fasong på rullen.

Kok opp vann og løs opp saltet. Avkjøl godt. Legg rullen i saltlaken og la den ligge i minst 14 dager, eller inntil 3 uker. Alternativt kan du la den ligge i fem dager i saltlaken og deretter ta den opp og la den dryppe godt av seg før du fryser den inn. Saltet vil fortsette å virke under frysingen. Ta den ut to dager før den skal kokes. Legg den så i vann over natta.

Før du koker rullen, må du pakke den inn i et bomullstøystykke (f.eks. et glasshåndkle) og surr rundt med bomullstråd. Kok opp usaltet vann i en stor kjele og legg rullen oppi. La trekke ved middels varme (ca. 80 grader) i 1 ½ -2 timer (1 drøy time pr kilo rull). Ta vare på kokekraften til mølje.

La rullen hvile i 15 minutter. Legg den så i syltepresse og skru til gradvis, en omdreining hvert 15. minutt, slik at ikke kjøttsaften siver ut, da blir nemlig rullen tørr. Fortsett til rullen har en tykkelse på 6-7 cm. Hvis du ikke har syltepresse, kan du legge rullen på et skjærebrett. Legg så over et nytt skjærebrett med noen murstein eller en kjele med vann på rundt 6 kg til sammen. Vekten økes etter hvert.

Mølje av rullekraft:

Sil av fettet på den rykende varme krafta. Hold det varmt. Bryt hjemmebakt flatbrød i tallerkener. Bløt det godt med rullekraft. Hell fettet over det bløtte brødet og litt lys sirup eller sukker på toppen. Server så varmt som mulig.

Kilde: Apéritif

1 tanke om “God gammeldags lammerull

  1. ENDELIG ENDELIG!!! Skulle jeg være så heldig å få tak på denne gode gamle oppskriften som jeg har savnet i alle alle år. da jeg har flyttet til Sverige er det umulig å få tak i lammerull. men da er det godt å ha ei oppskrift så man kan lage selv.Tusen tusen takk!!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *