Fortellinger fra Ytre Beiarn

Her vil du finne fortellinger fra Ytre Beiarn. Mye er hentet fra Årbøkene i Beiarn, men endel er også skrevet av Velforeningens medlemmer.

Klikk på overskriften eller på “Les mer..” for å lese hele historien.


Minner fra Øinesfjellet i min barndom.

Skrevet av Arne Jon Øines, 18. april 2005.

 Å være med far på fjelltur som barn, står for meg som noen av de beste minner jeg har, og i ham hadde jeg en god læremester når det gjaldt fiske.

Les mer… 

 

 

 

 


Mennesker man minnes, Jenny og Hans Øines

Skrevet av Steinar Olsem

Når man kommer til sidene i «minnenes bok» hvor Øynes og barndomstiden er beskrevet, dukker også Jenny og Hans frem hver eneste gang. Disse to er dessverre borte for alltid, men deres innsats der ute er ikke glemt. Og du verden så mye de hadde å gi av menneskelig varme og humør til oss alle på Øynes.

Les mer…

 

 

 


Minner fra en Lofot-tur i 1933.

I 1933 skulle jeg reise til Lofoten for første gang. Jeg skulle være kokk til to åttringslag fra Beiarn som besto av ni mann.

Les mer…

 

 

 


Brudeparet som forsvant

Det var like før jul i 1908, og isen lå ut til Gammen. I de dager gikk Dampen just til iskanten, og det var ikke noen isbryting slik det ble senere. Jeg skulle på isen etter noen varer som min bror Peder Hansen, skulle sende fra Bodø.

Les mer

 

 

  


Breivik-minner.

Vinteren 1958 arbeidet jeg i tømmerskogen i Svenningdal, og der hørte jeg for første gang om Breivik i Beiarn. Det var litt pussig, for det var tømmerkjøreren der som fortalte at han hadde søkt på ledig jobb som forpakter på Salten Skogselskaps eiendom Breivik i Beiarn.

Les mer… 

 

 

 


Galtåg-mølla og Draugen

Denne gangen tar vi med denne historien som Rikard Øines har etter sin bestefar Peder Svensen. Skal vi tro den, så har vi her historien om årsaken til at ingen lenger ser noe til Draugen!

Les mer…
 

 

 

 

 


Lapp gammen.

Lappgammen, hvor er no den? Jeg skal her fortelle om min første tur til gammen. Det var først i høst jakta, en fin søndag. Far tok oss med dit. Det var oss ungene Ole, Torvald og jeg. Jeg var vel ca. åtte år og den yngste.

Les mer…

 

 

 


Oppvekst utafor folkeskikken.

Ett av de første minnene mine er fra en av de siste gangene jeg lå i vogga. Storesøstrene mine og en kusine som var på deres alder, skulle få meg til å sove.

Les mer…

 

 

 


Minner om en bispevisitas.

Jeg vil fortelle om min første og eneste visitas i Beiarn kirke. Det var høsten 1930, og jeg var tolv år da.

Les mer…

 

 

 


Ungene ved fjorden 1914.

Dette bildet som Agnes Areide Voigt har lånt oss, er 90 år gammelt. Sannsynligvis er det tatt under St.hansfeiring i 1914, og de fleste av ungene på Øynes og Nordland er samlet på bildet, men ikke alle.

Les mer…

 

 

 


Vår dyreste skatt.

Jeg er født og oppvokst på Øynes. Vi var fire søsken, to gutter og to piker. Det var trange tider med lite penger og det var lite arbeid å få som kastet noe av seg.

Les mer…

 

 
 

 


Konfirmantskyss.

Øynesfolk like før de drar til Tvervik og videre til kirken konfirmasjonssøndagen 1958. Det var Inger Olsen, datter til Aslaug og Artur Olsen, som skulle stå konfirmant. Men hun hadde dradd før og er ikke med på bildet.

Les mer…

 

 

 

 


Skytterminner.

Mitt første møte med skytterlivet var på Øynes. På tilfeldige «baner» – som her i Brønnvika – møttes skytterne til trening og konkurranse.

Les mer…

 

 

 


Svenskinnvandring.

En augustidag 1969 satte jag min fot på Ytre Beiarn för förste gangen. Det var en spännande upplevelse för mig som aldrig sett ett fjell.

Les mer… 

 

 

 

 


Minner fra Skogly

Skogly ble bygget av min far Olaf ca 1936, sikkert over flere sesonger. Den ble i utgangspunktet laftet av bjørk fra stedet, og never og torvtak selvsagt også fra stedet. Litt av en jobb vil jeg tro!

Les mer… 

 

 

 

 

 


Rapport fra fjellet

Høstjakta 10.-14. september 2005. Det ble en rimelig våt, kald og forblåst jakttur i år, som det har vært mange ganger tidligere.

Les mer…

 

 

 

 


Rapport vedrørende elgjakten 2005.

Årets jakt foregikk uten uhell av noen art under gjennomgående dårlig værforhold. Avskytingen mener vi var gunstig ut fra tilgjengelig bestand og det ble til sammen nedlagt 288 jakttimer av de jegerne som deltok.

Les mer…
 

 

 

 


Rapport fra elgjakten 2006.

Årets elgjakt er den andre i en 3-årsperiode med total fellingstillatelse på til sammen 27 dyr.

Kvoten fordeler seg på 6 voksne okser, 6 voksne kyr, 9 ungdyr(1,5 år) og 6 kalver. Kalver og ungdyr kan felles i stedet for voksne dyr noe som er anbefalt.

Les mer…

 

 

 

 

 


Bryllup til Olav og Dagny Nordland.

Dette bilde er tatt i forbindelse med Dagny og Olaf Nordlands bryllup 15/8 1940, utenfor Oppistuo som var nærmeste nabo på Nordland.

Les mer…
 

 

 

 

 


Bergliot Nordland m/familie flytter til Nord Norge.

Intervjustil. Et intervju med min bestemor Bergliot Nordland.

I denne stilen blir det ganske kort fortalt om hennes liv, og om hvor vanskelige reisemuligheter folk hadde i hennes barndom.

Les mer…

 

 

 

 


 

 

 

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *