Fjordfiskefestival i Ytre Beiarn

Skrevet av Ester Øines

Opp gjennom årene ordnet velforeningen diverse fester og sammenkomster i Ytre Beiarn, men også i Eggesvik og Bodø. Det var stor oppslutning – og litt penger i kassen ble det.

En aktivitet som skapte ”blest” i Ytre Beiarn var Fjordfiskefestivalen. Ideen kom fra Rakel og Odd Rasch.

Selvsagt var det delte meninger om dette: For lite fisk i fjorden, uvær med mer. Etter en del diskusjon og møter kom vi likevel fram til at dette måtte vi prøve.

Odd Rasch’s bror Øystein ble tilkalt for å hjelpe oss med planleggingen og avviklingen av den første festivalen.

Lørdag 27. juli 1985 gikk den første Fjordfiskefestival av stabelen. Begivenheten ble annonsert både i avisene og lokalradioen. Været kunne vært bedre – litt surt og overskyet. Påmelding av deltakere og ilandføring av fangstene for veiing og registrering foregikk på D/S-kaien på Ytre-Beiarn, som var flaggprydet for anledningen. Fra venterommet på kaien ble det solgt nystekte vafler, kaffe og brus. Fisket foregikk i 2 timer.

Konkuransen besto av 6 klasser:
Familie, Dame, Herre, Pike, Gutt og Fiske med stang fra land.

Førstepremie og vinner av konkuransen var vedkommende som fikk DEN STØRSTE FISKEN. Han/hun fikk da sølvpokal og den fineste premien. Videre fikk vedkommende napp i vandrepokalen. Navnet på vinneren ble skravert på den flotte pokalen. Som vinner tre ganger fikk vedkommende den til odel og eie.

Så var det STØRSTE FANGST-vinnere, som også fikk pokal pluss premie. Der var det 1. 2. og 3, premie i de forskjellige klassene.

Rundt 60 deltok i den første Fjordfiskefestivalen.

For det meste var det Hans Volden, Rakel og Odd Rasch som sto for ”tigging” av premier i de første årene Fjordfiskefestivalen ble holdt. Det kunne væe restaurantbsøk for 2 personer som fikk spise og drikke for et bestemt beløp. Gavekort, fiskeredskap, sportsutstyr, teskjorter etc. Et år hadde vi en sykkel som førstepremie.

Etter at fangstene og den største fisken var veid og registrert, startet arbeid med å finne ut hvem vinnerne var. Premieutdelingen foregikk i Grendehuset like etterpå.

Seinere på lørdagskvelden var det fest i Grendehuset. Første året var det offentlig fest med dans. Spekemat, vafler, pølser, brus og kaffe sto på menyen. Nydelig vær ble det etter hvert og stor stemning både inne og ute. Det ble solgt 120 billetter. Bruttoinntekten kom på kr 15000.

Årene etter ble spekemat skiftet ut med deilig heimlaget lapskaus, og i stedet for offentlig fest ble det tegnafest. Dette fordi det var mer forutsigbart hvor mange personer som kom. I Grendehuset er det tross alt ikke plass til mer en ca 100 personer.

Fjordfiskefestivalen med påfølgende fest i Grendehuset ble en årlig foreteelse helt fram til 1993. (Avlyst i 1988 p.g.a dødsfall) Den skapte liv og røre i grenden. Spenningen var stor når fiskerne kom med fangsten og fikk den veid. Hvem hadde fått den største fisken og de største fangstene? Det var tema både for fiskerne og tilskuerne.

Det var mye arbeid både før, under og etter fiskekonkuransen. Dette med å skaffe tilveie premier uten å ta alt fra velforeningens kasse var vanskelig. Resultatet ble at inntekten ikke svarte til arbeidsinnsatsen, og det var nok grunnen til at Fjordfiskefestivalen ble historie.

Men den årlige sommerfesten på Grendehuset er fortsatt svært populær.

1 tanke om “Fjordfiskefestival i Ytre Beiarn

  1. Bare noen ord for å si at jeg leste med stor interesse artikkelen om Fjordfiskefestivalen i Ytre Beiarn (skrevet av Ester Øines),
    som ble arrangert hver sommer fra 1985 til 1993.
    Synes det er artig å gå inn på nettet og finne ut hva som skjer i Ytre Beiarn og håper fortsatt å kunne ta en tur til sommeren.

    Karin J. Olsen
    1. desember 2012

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *